Milieu

Bron : © Concentra - GVA Kempen, 12 januari 2012 , blz. 18

 

Technische school gebruikt drinkbus om afvalberg te verkleinen


Leerlingen Sint-Paulus mogen op speelplaats niet meer drinken uit blikjes of petflessen


De leerlingen van het Technisch Instituut Sint-Paulus (TISP) in Mol drinken sinds kort enkel nog maar uit herbruikbare drinkbussen. Op die manier willen ze de afvalberg verkleinen.
Frisdrankenautomaten zijn op secundaire scholen haast niet meer weg te denken. Helaas vergroten al die blikjes en petflessen de afvalberg enorm. Op het TISP in Mol bedachten ze een nieuwe manier om het milieu een duwtje in de rug te geven.
“Sinds het begin van het schooljaar hebben we de herbruikbare drinkbus ingevoerd”, vertelt Michel Brion, leraar biologie en trekker van werkgroep milieu. “We kampten al jaren met een enorme berg zwerfvuil op de speelplaats en wilden daar paal en perk aan stellen. Eerdere maatregelen, zoals het beperken van het aanbod als er te veel afval was, loonden niet de moeite. We beslisten, in samenspraak met de leerlingen- en de ouderraad, om blikjes en petflessen voortaan te verbieden op de speelplaats. In de plaats kwamen er waterkraantjes en drinkbussen.”
Enkel water
De leerlingen kunnen de drinkbussen op school aankopen, er zijn verschillende modellen verkrijgbaar.
Het maakt niet uit waar ze dus drinkbus thuis mee vullen, maar op school kan enkel water bijgevuld worden.
Alleen in de eetzaal kunnen de studenten nog frisdrank kopen, maar de blikjes of flesjes moeten daar leeg gedronken en in de correcte afvalbak gedropt worden. Het resultaat op de speelplaats is duidelijk zichtbaar.
“De hoeveelheid zwerfafval is beduidend verminderd”
“De speelplaats oogt netter en de leerlingen dragen meer zorg voor hun omgeving. We houden nog wel controles: leerlingen die gespot worden met een blikje krijgen een milieutaak. Maar die ‘straf’ moeten we zelden toepassen.”
Verdeelde meningen
De meningen bij de leerlingen zijn verdeeld. ...........
Lees verder op http://krantenarchief.concentra.be/gva/20120112/pages/02018/articles/GVA-20120112-02018004.pdf